Champignon cultuur

In de jaren 50 van de vorige eeuw werden hier de eerste champignons-cellen (in schuren) gebouwd waar de teelt werd gedaan in houten kisten die in een houten stellage zaten. Omdat de champignon steeds meer bekendheid kreeg bij de consument werd de vraag groter en de bedrijven waar men champignons ging kweken schoten letterlijk als paddenstoelen uit de grond.

De foto

Klik op de vraagtekens voor meer informatie.

pointer
×

Jaren 50

In de jaren 50 van de vorige eeuw werden hier de eerste champignons-cellen (in schuren) gebouwd waar de teelt werd gedaan in houten kisten die in een houten stellage zaten. Omdat de champignon steeds meer bekendheid kreeg bij de consument werd de vraag groter en de bedrijven waar men champignons ging kweken schoten letterlijk als paddenstoelen uit de grond.

pointer
×

Cellen

Champignons worden in Nederland bijna altijd in champignoncellen gekweekt. Het is er donker, koud, heel vochtig: de waterdruppels hangen aan het plafond, en het stinkt naar de compostmest. Dit waren ook de omstandigheden waaronder in die jaren werd gewerkt. Op een speciaal samengestelde voedingsbodem van onder andere paardenmest en dekaarde worden de champignons gekweekt. Basisgrondstoffen voor dekaarde kunnen veen, schuimaarde en mergel zijn. Champignons worden vermeerderd via een reincultuur van mycelium op graankorrels, dat "broed" wordt genoemd.

pointer
×

Oogsten

Op een tafel staat een oude weegschaal waarin de champignons gewogen werden; ernaast staat een fles sterke drank, want je moet iets hebben om warm te blijven. Zodra de champignons groot genoeg waren werden ze met de hand geplukt.

Waren de bedden leeg dan werden ze schoongemaakt en opnieuw gevuld met een mengsel van stro, kippen- en paardenmest, gips en water, waarin het ‘broed’ waaruit de champignons groeien wordt geënt. De compost wordt afgedekt met dek-aarde (aanvankelijk grond uit de uiterwaarden, later veengrond) om het geheel vochtig te kunnen houden.

Het was allemaal handwerk waar hele families dag en nacht mee bezig waren.

pointer
×

Tijden veranderen

Door het optreden van schimmelziekten onder de champignons zagen veel bedrijven hun inkomsten snel dalen en gingen failliet. Hout werd vervangen door metaal waardoor ziektes minder kans kregen. De compost werd niet meer zelf gemaakt, maar door een gespecialiseerd bedrijf.

Er kwamen ook strenge regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen en hygiëne in het bedrijf. Tegenwoordig zijn er een paar grote, meer gespecialiseerde bedrijven waarin heel veel is geautomatiseerd.

Dit is een filmpje uit 1969 waar ze een champignoncel vullen. Dit filmpje is niet uit Kerkdriel maar uit Liessel. Videocredits: Gerrit Swinkels

OUD VS NIEUW

bekijk hier hoe het vroeger was en nu is

Kerkdriel in Beeld is mede mogelijk gemaak door

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Met dank aan:

Trudy de Leeuw, Theo de Leeuw, Verhoeckx Paddenstoelen, Jeroen Verhoeckx Groente en Fruit, Banketbakkerij van Leeuwen, Boerderij van Kuijk, Theo van Wanrooi, Robert van Gent, Esther van Zonsbeek, Max van Zonsbeek, Olaf van Hoften, Rob Harmsen, Gert-Jan de Rouw, Gilbert van Herwaarden, Rien Bok, Loren Nine, Ton van Hooft, Jan-Hein de Vreede, Hilda van Gent

 

Figuranten:

Isa van Beurden, Abel van Beurden, Ton van Hooft, Rob Harmsen, Rembrandt Harmsen, Theo de Leeuw, Cees Schungel, Anne van Campenhout, Alex van Campenhout, Annette Holtappels, Carlijn van Erp, Sascha van der Kammen, Martin van den Broek, Gisela Verweij, Nollie de Leeuw, Gilbert van Herwaarden, Bert van Hooft, Bart de Leeuw, Esther van Zonsbeek, Max van Zonsbeek, Trudy de Leeuw, Marjan van Vonderen, Denise van Vonderen, Bert de Leeuw, Geerke Walters- van Kuijk, Dieke Walters, Tom Walters, Henny van Kooten, Erik van Hoften, Jan Hein de Vreede, Peter de Vries, Anita Sørensen, Geeske Wildeman en niet te vergeten hond Woezel!